Ayurveda

2023-07-17

Ayurvedu mnogi znanstvenici smatraju najstarijom znanošću o liječenju. Na sanskrtu Ayurveda znači "znanost o životu".

Ayurvedsko znanje potječe iz Indije prije više od 5000 godina i često se naziva "Majkom svih iscjeljenja". Potječe iz drevne vedske kulture i poučavalo se tisućama godinama u usmenoj tradiciji. Načela mnogih prirodnih sustava liječenje koji su danas poznati na Zapadu imaju svoje korijene u Ayurvedi, uključujući homeopatiju i terapiju polariteta.

Ayurveda stavlja veliki naglasak na prevenciju i potiče očuvanje zdravlja kroz brigu o ravnoteži u vlastitom životu, pravilnom razmišljanju, prehrani, načinu života i korištenju ljekovitog bilja. Poznavanje Ayurvede omogućuje razumijevanje kako stvoriti tu ravnotežu tijela, uma i svijesti u skladu s vlastitom individualnom konstitucijom i kako promijeniti načina da se postigne ravnoteža. Ravnoteža je prirodni poredak, neravnoteža je poremećaj. Zdravlje je red, bolest je poremećaj. Unutar tijela postoji stalna interakcija između reda i nereda. Kada netko razumije prirodu i strukturu nereda, može ponovno uspostaviti red. 

Ayurveda identificira tri osnovne vrste energija, vata, pitta i kapha. Ovi principi mogu se povezati s osnovnom biologijom tijela. 

Vata je energija pokreta, pitta je energija probave ili metabolizma, a kapha je energija podmazivanja i strukture. Svi ljudi imaju sve tri energije ali jedna je obično primarna, jedna sekundarna a treća je obično najmanje istaknuta. 

Uzrok bolesti u Ayurvedi se smatra nedostatkom pravilne stanične funkcije zbog viška ili manjka vate, pitte ili kaphe. Bolest još može prisutna i zbog toksina u organizmu. Tijelo, um i svijest rade zajedno u održavanju ravnoteže. Da biste naučili kako uravnotežiti tijelo, um i svijest potrebno je razumijeti kako vata, pitta i kapha rade zajedno.

Imamo pet velikih elemenata: Svemir, Zrak, Vatra, Voda i Zemlja. Vata, pitta i kapha su kombinacije ovih pet elemenata koji se manifestiraju kao obrasci prisutni u svim kreacijama.

Vata- energija povezana sa kretanjem, sastavljena od prostora i zraka. Upravlja disanjem, treptanjem, pokretima mišića i tkiva, pulsiranjem srca. U ravnoteži, vata potiče kreativnost i fleksibilnost. Izvan ravnoteže, proizvodi strah i tjeskobu. 

Pitta-tjelesni metabolički sustav, sastavljen od vatre i vode. Upravlja probavom, apsorpcijom, prehranom, metabolizmom i tjelesnom temperaturom. U ravnoteži, pitta potiče razumijevanje i inteligenciju. Izvan ravnoteže, pitta budi ljutnju, mržnju i ljubomoru.

Kapha-energija koja tvori strukturu tijela, kosti, mišiće i tetive. Kapha opskrbljuje vodom sve dijelove i sustave tijela. Maže zglobove, vlaži kožu i održava imunitet. U ravnoteži kapha se izražava kao ljubav, smirenost i oprost. Izvan ravnoteže dovodi do vezanosti, pohlepe i zavisti. 

Život nam nudi mnoge izazove i prilike. Postoji mnogo toga nad čime imamo malo kontrole, imamo moć odlučivati o nekim stvarima, kao što su prehrana i stil života. Prehrana i način života primjereni individualnoj konstituciji jačaju tijelo, um i svijet.